Barajlar boş, göller kurudu: Ülke su krizi nedeniyle başkentini taşımak zorunda kalacak

Tahran’da Su Krizi: Peseschkian Uyarıyor, Barajlar Kuruyor!

Tahran, 15 milyonu aşkın nüfusuyla su krizi ile karşı karşıya! Ülkenin su kaynaklarının tükenme noktasına gelmesi, “Tahran’ın artık gerçekten suyu yok” diyen Peseschkian tarafından ciddi bir şekilde vurgulanıyor.

Krizin boyutu, resmi verilerle de ortaya konuyor. IRNA haber ajansına göre, ülkenin en büyük rezervuarlarından birinin yakında tamamen kuruması bekleniyor. Yedi büyük barajın doluluk oranı %10’un altına düşerken, ikisi şu an tamamen boş. Ülkenin genelinde su rezervuarlarının %80’i tükenme noktasında. Özellikle Hürmüzgan ve Fars eyaletleri, kuraklığın en ağır etkilerini hisseden bölgeler.

Tahran’da Hayat Durdu

Hükümet acil önlemleri devreye soktu. Su tüketimini azaltmak amacıyla, Tahran’daki tüm okullar ve kamu kurumları geçici olarak kapatıldı. İklim uzmanları, normal su temininin ancak sonbahar yağmurlarıyla mümkün olabileceği konusunda uyarıyor. Milyonlarca insan zorlu bir yaz dönemiyle karşı karşıya.

Yeni Cumhurbaşkanı Peseschkian, krizin asıl nedeninin uzun vadeli kuraklık olduğunu kabul ediyor ancak, önceki yönetimleri “ihmalkârlık ve çevre sorunlarını felaketle yönetmekle” suçluyor. Kriz sadece ekolojik değil, aynı zamanda ekonomik bir çöküşü de tetikliyor. Su yetersizliği nedeniyle birçok fabrikanın üretimi durma noktasına geldi ve binlerce işçi ise işsizlik tehdidi altında.

Tersine Göç Başladı

Krizin en somut insani sonucu ise şimdiden kendini göstermeye başladı. Binlerce Tahranlı, su kaynaklarının henüz tükenmediği ülkenin kuzey bölgelerine doğru göç etmeye başladı. Bu durum, ciddi bir insani krizin habercisi olabilir ve Cumhurbaşkanı’nın başkenti taşıma önerisinin ne kadar ciddi olduğu ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

Related Posts

YPG/PKK’lı teröristler Şara’nın 11 askerini esir aldı

Suriye’de Şam yönetimiyle terör örgütü PKK/YPG arasında gerginlik tırmanırken PKK/YPG terör örgütü, kontrol noktasına giren 11 Suriye askerini alıkoydu.

Söke’nin tarihi hamamı yıllara meydan okuyor

Aydın’ın Söke ilçesinde 16. yüzyıldan günümüze ulaştığı bilinen Tarihi Söke Çarşı Hamamı, hala hizmet vermeye devam ediyor. Söke merkezinde, Bedesten Çarşısı yanında bulunan tarihi yapı, yüzyıllardır ilçenin kültürel mirasını yaşatıyor.

Özgür Özel: 19 Mart darbesi olmasaydı yüzde 43’e indirdikleri faiz şu an belki de yüzde 30 olacaktı

Özgür Özel: 19 Mart darbesi olmasaydı yüzde 43’e indirdikleri faiz şu an belki de yüzde 30 olacaktı

Özkök’ten bu kez yanaklarınızı ıslatacak duygusal yazı: Arkadaşımın oğlu 10 yüce gönüllüden biriydi

Gazeteci Ertuğrul Özkök, son köşe yazısında orman yangınında hayatını kaybeden AKUT gönüllüsü Eren Aslan üzerinden, bir milletin vicdanı haline gelen gönüllü kahramanları anlattı.

İsrailli Bakan Ben-Gvir etkinlik için Yahudi yerleşimcilerin tutuklanmasını erteledi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistinlilere taş atan ve kundaklama saldırıları düzenleyen Yahudi yerleşimcilerin 2024 yılının Ekim ayında gerçekleşecek tutuklanmasını kızının bat mitzvah töreni için erteletti. polis şefi Avishai Muallem ise, “Bakanın kızının etkinliği vardı. Tutuklama yapmak istemedim. Neden kargaşa çıksın ki?” ifadelerini kullandı.

Minguzzi davasında yeni gelişme: Sanık sayısı 4’e çıktı

Mattia Ahmet Minguzzi’nin öldürülmesine ilişkin davada ortaya çıkan kamera kayıtları sonrası tutuklanan iki şüpheli ile birlikte toplam dört sanık 2 Ekim’de hakim karşısına çıkacak. Mahkeme, iki dosyayı birleştirirken tutukluluk halinin devamına karar verdi.