Dünyanın konumu güncellendi, manyetik kutbu kaydı

Manyetik Kutup Değişikliği Dünyayı Nasıl Etkiliyor?

Bilim insanları, Dünya üzerindeki bir şeyin konumunun sabit bir konumu işaretleyen coğrafi Kuzey Kutbu’nun yerine Dünya’nın manyetik alanına göre belirlendiğini ve bu manyetik alanın sürekli olarak yer değiştirdiğini belirtiyor.

Manyetik kutbun yeni konumunu belirleyen bilim insanları arasında İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi’nden jeofizikçi ve jeomanyetizma araştırmacısı Dr. William Brown da bulunuyor. Dr. Brown, “Büyük havayolları, yeni modeli yüklemek için tüm uçak filolarındaki navigasyon yazılımlarını güncellemek zorunda kalacak. NATO’daki ordular da her türlü ekipmanın bulunduğu karmaşık navigasyon sistemlerindeki yazılımları güncellemek durumunda olacak.” şeklinde konuştu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nde (NOAA) kıdemli bir araştırma bilimcisi olan Dr. Arnaud Chulliat ise bilim insanlarının, son güncelleme ile önceki modelin manyetik kuzeyin 2025 yılına kadar nerede olacağına dair tahminlerinin doğrulandığını belirtti.

Bilim insanları son yıllarda manyetik kuzeyin hareket hızında “dramatik” değişiklikler olduğunu kaydederek, bu fenomenin ardındaki temel nedenin henüz açıklanamadığını belirtiyor.

MANYETİK KUTUP DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ NELERDİR?

Bilim insanları, Dünya üzerinde yaşamın 100 milyon yıldan fazla bir süredir birçok manyetik tersinmenin yaşandığını ancak modern teknoloji döneminde bunun hiç gerçekleşmediğine dikkat çekiyor.

Uçaklar ve gemiler de dahil olmak üzere küresel konumlama sistemleri, Dünya Manyetik Modeli’ni (WMM) kullanarak manyetik kuzeyi buluyor.

İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilen bu model, manyetik kuzeyin belirlenmiş konumunu kaydediyor ve gelecekteki kaymanın tahminini geçmiş yılların verilerine dayanarak yapabiliyor.

Manyetik kuzey kutbunun, İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından 1831’de Kuzey Kanada’da keşfedildiği ve her yıl doğuya doğru ilerleyerek Sibirya’ya yaklaştığı biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir