Hindistan’ın ambargo koyduğu Çelebi’den açıklama geldi: Önceliğimiz çalışanlarımız




Çelebi Hava Servisi Hindistan’daki Faaliyetlerini Sonlandırabilir

Çelebi Hava Servisi Mumbai Uluslararası Havalimanı’ndaki Durumu Açıkladı

Türkiye merkezli Çelebi Hava Servisi, Mumbai Uluslararası Havalimanı’nda güvenlik izinlerinin iptal edilemesi sonrası açıklama yaptı.

Hindistan’daki faaliyetlerinin sağcı partinin baskıları sonucu sonlandırılacak derecede kısıtlanan Çelebi, ülkede en büyük yer hizmetleri sağlayıcılardan biri olmasına rağmen 16 yıldır hizmet verdiği ülkede şuan kısıtlanıyor.

Çelebi Havacılık’tan kamuoyuna yapılan açıklamada 3 kıtada altı ülkede (Almanya, Endonezya, Hindistan, Macaristan, Tanzanya, Türkiye), yaklaşık 16 bin çalışanıyla hizmet verdikleri belirtildi.

70 havalimanında hizmet sunduklarını belirten açıklamada şirkete ilişkin şu bilgiler yer aldı:

“Bugün itibarıyla Çelebi Havacılık’ın yüzde 65’lik çoğunluk hissesi, Kanada, ABD, Birleşik Krallık, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Batı Avrupa’dan kurumsal uluslararası yatırımcıların portföyünde bulunmaktadır. Çelebi Havacılık Holding A.Ş.’de yüzde 50 oranında paya sahip olan Jersey merkezli Actera Partners II L.P. fonu ile yüzde 15 paya sahip Hollanda merkezli Alpha Airport Services B.V., bu yatırımcıların başlıcaları arasındadır. Geriye kalan yüzde 35 oranındaki hisse ise Çelebioğlu ailesine aittir.”

“Kısa süre önce Hindistan Sivil Havacılık Güvenliği Bürosu (BCAS) tarafından, bazı iştiraklerimizin işletme ruhsatlarına ilişkin bir bildirim tarafımıza iletilmiştir.” denlen açıklamada bugüne kadar Hindistan’daki yasal mevzuata uygun davranıldığının altı çizildi.

“TAKİPTEYİZ”

Şirket süreci takipte olduklarını bildirdi:

“Süreci Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı (MoCA) ve BCAS başta olmak üzere yetkili kurumlarla yakın iş birliği içinde yakından takip ediyoruz. Tüm operasyonlarımızın yürürlükteki yasal düzenlemelere tam uyum içinde gerçekleştirildiğini özellikle vurgulamak isteriz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde geçerli ruhsatlara sahip olup, güvenlik yönetmeliklerine eksiksiz biçimde riayet etmekteyiz. Ayrıca, bugüne kadar herhangi bir ulusal güvenlik uyarısı ya da yaptırımı ile karşılaşmadığımızı da kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Yasal sürece uygun hareket ettikleri vurgulanan açıklamada “Mevcut süreci dikkatle izliyor, gerekli tüm adımları yerel otoritelerle iş birliği içinde atıyoruz.” denildi.

“ÇALIŞANLARIMIZ ÖNCELİĞİMİZ”

Şirket çalışanların öncelikli olduğunu bildirerek şu ifadelere yer verdi:

“Bu süreçte en büyük önceliğimiz, çalışanlarımızın haklarının korunması, çalışma koşullarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelişmelerin çalışanlarımız üzerindeki olası etkilerinin en aza indirilmesidir. Aldığımız her karar, çalışanlarımızın güvenliği ve refahı ile kurumsal değerlerimiz doğrultusunda titizlikle değerlendirilmektedir.”

NEDEN HEDEF OLDU?

Gerilim, Hindistan’ın 6 Mayıs’ta Pakistan topraklarını füze saldırılarıyla hedef almasının ardından tırmandı. Saldırıların hemen ardından aşırı milliyetçi Shiv Sena partisi ve lideri Murji Patel, Türkiye’yi Pakistan’a destek vermekle suçladı. Patel, Türkiye’nin Pakistan’a insansız hava aracı sağlayarak

SAĞCI PARTİ ŞİRKETİ HEDEF HALİNE GETİRDİ

Mumbai Uluslararası Havalimanı’nda protesto düzenleyen Shiv Sena üyeleri, Çelebi Airport Services India şirketinin tüm sözleşmelerinin iptal edilmesini talep etti. Patel, “Hiçbir Türk şirketinin Mumbai’de iş yapmasına izin vermeyeceğiz” sözleriyle, kamuoyuna açık tehditlerde bulundu.

HÜKÜMET GÜVENLİK İZİNLERİNİ İPTAL ETTİ

Bu gelişmelerin ardından Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Airport Services India’ya ait güvenlik izinlerini “ulusal güvenlik çıkarlarına aykırılık” gerekçesiyle anında geçerli olmak üzere iptal etti. İlgili tebligatlar, 16 Mayıs 2025 tarihinde şirkete iletildi.

Şirket, aynı gün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek tüm hukuki yollara başvurulacağını duyurdu.

ŞİRKET YÜKSEK MAHKEMEYE BAŞVURDU

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre, Çelebi Holding, alınan kararın iptali için Delhi Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda şu temel gerekçeler öne çıktı:

Kararın şirkete bildirilmeden alınması

3.791 çalışanın istihdam kaybı riski

Yatırımcı güveninin sarsılması

“ŞİRKETİMİZ ULUSLARARASI BİR YAPIDIR”

Dilekçede şu ifadeye yer verildi:

“Bir varlığın ulusal güvenliğe nasıl tehdit oluşturduğunu açıklamadan, sadece bu ifadeye dayanarak sözleşme feshi yapmak hukuken sürdürülebilir değildir.”

Çelebi, mahkemeye sunduğu belgelerde, hissedarların Türkiye’de kayıtlı olmasına rağmen şirketin küresel ölçekte faaliyet gösterdiğini ve çoğunluk kontrolünün Türkiye’de kurulmadığını vurguladı. Bu açıklama, milliyetçi baskılarla oluşturulan “Türk şirketi” algısını dengelemeyi amaçlıyor.


Related Posts

Enerji verimliliği için akıllı dönüşüm

Türk Telekom, enerji ve soğutma sistemlerindeki altyapı ekipmanlarının tek bir dijital platform üzerinden yönetilmesini olanak tanıyan yerli ve milli ‘Akıllı Enerji Yönetimi Platformu TTessa’ projesini hayata geçirdi.

Çatalca’da çiftçilere büyük hizmet: İlk adım atıldı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Çatalca’da anlamlı bir programla kutlandı. Günün ilk etkinliği olarak düzenlenen ve traktörler ile tarım araçlarının yer aldığı kortej, coşkuya sahne oldu. Çatalca sokaklarında üretimin ve emeğin sesi yankılanırken …

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Tarım Bakanlığı gıda sahtekarlarını açıkladı: 7 sucuk markası daha ifşa oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. Çeşitli ürünlerin eklendiği listeye dahil edilen 7 sucuk firması dikkat çekerken, mevzuata aykırı üretim yaptığı duyurulan firmalar arasında marketlerde satılan sucuk markası da yer aldı.

Avrupalı şirketlerden 12 milyar euroluk dava

Google, Avrupa’da özel şirketler tarafından 12 milyar euroyu aşan çeşitli antitröst ve rekabet ihlali davalarıyla karşı karşıya. Bloomberg’de yer alan habere göre başlıca davalar şöyle:

3 kişiden 2’si ekonomi yönetimine güvenmiyor: ‘Halka dokunmayan seçkinler kulübü’

GENAR’ın mart ayı raporunda, toplumun temel gündeminin ekonomik sorunlar olduğu ortaya kondu. Araştırmada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik iddialar ve TÜSİAD’a dair kamuoyu algısı da dikkat çekti. Seçmen eğilimleri, kurumlara duyulan güveni ve toplumsal hassasiyetleri yansıttı.