Prof. Dr. Osman Erk: Artan Sıcaklıklarda Dikkat Edilmesi Gereken Riskler
Yaz aylarında artan sıcaklıkların beraberinde getirdiği sağlık risklerine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, gıda zehirlenmesi, kalp krizi ve lejyoner hastalığı gibi risklerin arttığına vurgu yaptı.
Prof. Dr. Erk, Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı’ya yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcak hava nedeniyle karşılaşılan riskler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla ilgili tavsiyelerini şu şekilde sıralayan Prof. Dr. Erk:
- Havuzu tercih etmeyin: Havuz suyundaki bakteriler tifo, hepatit, dizanteri ve diğer enfeksiyonlara neden olabilir. Deniz suyu, tuzlu olduğu için daha güvenlidir.
- Migren riskine karşı alınacak önlemler: Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketmek ve güneş ışığından kaçınmak migreni önleyebilir.
- Kalbinize iyi bakın: Sıcak hava kalp atış hızını artırabilir, bu nedenle mümkün olduğunca serin ortamlarda bulunarak bol su tüketmek önemlidir.
- Yiyeceklere ve içeceklere dikkat edin: Besinlerin hızlı bir şekilde bozulabileceği sıcak havalarda açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Susuzluk testi: Susuzluk belirtileri varsa bol su içmek ve idrar rengini kontrol etmek önemlidir.
- Güneşten korunun: Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı, ancak kısa süreli güneşlenerek D vitamini alınmalıdır.
- Klimalardan kaçının: Klimalardan kaynaklanan lejyoner hastalığı riskine karşı doğal serinleme yöntemleri tercih edilmelidir.