Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Alkol Tüketimi ve Meme Kanseri İlişkisi

Alkole bağımlılıkla mücadele eden eski dergi editörü Corrine Barraclough, 48 yaşında meme kanserine yakalandığında yedi yıldır alkolden uzak olduğunu açıkladı. Ancak yine de teşhisle sarsıldı. Barraclough, yıllarca süren alkol tüketiminin hastalığının nedeni olabileceğini düşünüyor ve durumu hakkında şunları söylüyor: “Eğer hâlâ içiyor olsaydım, vücudumda bir şeylerin ters gittiğini fark edemezdim.”

Yeni Güney Galler Üniversitesi tarafından 2019 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırma, önümüzdeki on yılda meydana gelebilecek 10 bin meme kanseri vakasının alkole bağlı olabileceğini öngördü. Prof. Maarit Laaksonen, araştırmanın menopoz öncesi ve sonrası olmak üzere iki grupta gerçekleştirildiğini ve alkolün menopoz öncesi kadınlarda en önemli değiştirilebilir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Menopoz sonrası kadınlar içinse, obezitenin ardından ikinci sırada geldiğini vurguluyor.

Araştırmalar, meme kanseri için güvenli bir alkol tüketim seviyesinin olmadığını ortaya koyuyor. Prof. Laaksonen ise “Bir kadeh şarap bile riski artırıyor. En güvenli tavsiye, hiç içmemek” diyor. Bazı araştırmalar küçük miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığına faydalı olabileceğini iddia etse de, gerçekten hiç alkol tüketmemiş kişilerin ölüm ve hastalık risklerinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Tiroid hastaları dikkat: Gözde bu belirtiler görülüyorsa hemen doktora başvurun

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli