Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Prof. Dr. İlhan Çetin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Hakkında Uyardı

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, kırsal bölgelerde görülen ve Türkiye genelinde 23 yıldır ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayının gelmesiyle birlikte vakaların tekrar arttığına dikkat çekerek, “Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerimizde kene ısırma vakaları artmaya başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını göstermektedir.”

Mayıs ayı itibariyle kene popülasyonunun artmasıyla kene ısırma vakalarının da artabileceğini ve dolayısıyla KKKA hastalığı vakalarında bir artış olabileceğini öngördüklerini belirten Çetin, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Açık alanda faaliyet gösteren kişilerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin, tedbirler hakkında şunları söyledi:

  • Otluk alanlarda dolaşırken pantolon paçalarını çorapların içine sokmak önemlidir.
  • Açık renkli giysiler giymek, kenelerin fark edilmesi açısından faydalıdır.

Prof. Dr. Çetin ayrıca, kene popülasyonunun Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar gibi bölgelere de yayılmaya başladığını belirterek, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı bulaştıran kenelerin göçmen kuşlar aracılığıyla farklı bölgelere taşınabildiği unutulmamalıdır” dedi.

Aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çetin, mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların etkisinin daha yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, KKKA hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaç geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Related Posts

Tiroid hastaları dikkat: Gözde bu belirtiler görülüyorsa hemen doktora başvurun

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

TÜSEB ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılacak yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Türkiye, bu kritik teknolojide de dışa bağımlılığı sona erdiriyor.

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.