Gece uykusunun arkasındaki sır

Gençlerin Uyku Alışkanlıkları ve Bilişsel Performansları Arasındaki İlişki Araştırıldı

İngiltere ve Çin’den bilim insanları, araştırma kapsamında 9-14 yaş aralığındaki 3 bin 222 gencin uyku alışkanlıklarını inceledi.

Çalışmada gençler, gece uyudukları süreye göre ‘en kötü uyku alışkanlıklarına sahip olanlar (ortalama 7 saat 10 dakika)’, ‘en iyi uyuyanlar (7 saat 25 dakika)’ ve ‘orta seviyede uyuyanlar (7 saat 21 dakika)’ olarak üçe ayrıldı.

Çalışmada, üç grupta da büyük farklar gözlemlenmezken en iyi uyuyanların okuma, problem çözme ve odaklanma gibi bilişsel testlerde daha yüksek performans gösterdiği tespit edildi.

Cambridge Üniversitesi’nden Klinik Nöropsikolog Prof. Barbara Sahakian, “Uyku süreleri arasındaki fark küçük olsa da, beyin yapısı ve görev performansı açısından belirgin değişiklikler gözlemledik” dedi.

Araştırmada, en uzun uyuyan grubun daha büyük beyin hacmine, daha düşük kalp atış hızına ve daha yüksek beyin bağlantısı seviyelerine sahip olduğu kaydedildi.

Katılımcıların yüzde 39’unun en kötü uyuyan gruba dahil olduğu vurgulanırken, uzmanlar düzenli uyku alışkanlığının ergenlikteki beyin gelişimi için kritik olduğuna dikkat çekti.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.