Psikolog İlayda Kutevu’dan İklim Değişikliği ve Eko-Anksiyete Üzerine Uyarı
Uzm. Klinik Psikolog İlayda Kutevu, iklim değişikliğinin çevre üzerindeki etkilerinin yanı sıra ruh sağlığına da zarar verdiğini belirtti. Kutevu, ‘eko-anksiyete’ kavramını açıklarken, bu kavramın sürekli ve derin kaygıyla karakterize olduğunu vurguladı.
İklim değişikliğinin yol açabileceği belirsizlik, umutsuzluk, suçluluk ve çaresizlik gibi duyguların bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, afetlerin psikolojik etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle sel, kasırga, yangın gibi ekstrem hava olaylarının ardından görülen travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve akut stres bozukluğu gibi sorunların arttığını belirten Kutevu, bu tür olaylardan etkilenen bireylerde maddi kayıpların yanı sıra ciddi psikolojik sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.
Uzm. Klinik Psk. Kutevu, çocukların çevresel tehditlere karşı daha hassas olduğunu ve doğanın çocuklar için sadece oyun alanı değil, aynı zamanda güvenlik ve aidiyet duygusunun kaynağı olduğunu belirtti. Bu nedenle, doğanın tehdit altında olması çocuklarda travma etkisi yaratabileceğine dikkat çekti.
İklim krizinin ruh sağlığı üzerindeki etkileriyle başa çıkmak için bireysel çabaların yanı sıra toplumsal dayanışmanın ve sistematik çözümlerin önemli olduğunu vurgulayan Kutevu, eko-anksiyete yaşayan bireylerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişebilmesi gerektiğini söyledi.
Doğa ile duygusal bağ kurmanın ruh sağlığını destekleyici bir etken olduğunu belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, insanın doğayla olan bağının, iklim krizine karşı hem bireysel hem toplumsal düzeyde iyileşmenin anahtarı olduğunu vurguladı.