Uzmanı uyardı: Z kuşağının görünmeyen sıkıntısı

Psikolog İlayda Kutevu’dan İklim Değişikliği ve Eko-Anksiyete Üzerine Uyarı

Uzm. Klinik Psikolog İlayda Kutevu, iklim değişikliğinin çevre üzerindeki etkilerinin yanı sıra ruh sağlığına da zarar verdiğini belirtti. Kutevu, ‘eko-anksiyete’ kavramını açıklarken, bu kavramın sürekli ve derin kaygıyla karakterize olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin yol açabileceği belirsizlik, umutsuzluk, suçluluk ve çaresizlik gibi duyguların bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, afetlerin psikolojik etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle sel, kasırga, yangın gibi ekstrem hava olaylarının ardından görülen travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve akut stres bozukluğu gibi sorunların arttığını belirten Kutevu, bu tür olaylardan etkilenen bireylerde maddi kayıpların yanı sıra ciddi psikolojik sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

Uzm. Klinik Psk. Kutevu, çocukların çevresel tehditlere karşı daha hassas olduğunu ve doğanın çocuklar için sadece oyun alanı değil, aynı zamanda güvenlik ve aidiyet duygusunun kaynağı olduğunu belirtti. Bu nedenle, doğanın tehdit altında olması çocuklarda travma etkisi yaratabileceğine dikkat çekti.

İklim krizinin ruh sağlığı üzerindeki etkileriyle başa çıkmak için bireysel çabaların yanı sıra toplumsal dayanışmanın ve sistematik çözümlerin önemli olduğunu vurgulayan Kutevu, eko-anksiyete yaşayan bireylerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişebilmesi gerektiğini söyledi.

Doğa ile duygusal bağ kurmanın ruh sağlığını destekleyici bir etken olduğunu belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, insanın doğayla olan bağının, iklim krizine karşı hem bireysel hem toplumsal düzeyde iyileşmenin anahtarı olduğunu vurguladı.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.